Przed nami XIV edycja LSPŻ!

Program uwzględniał będzie najważniejsze, aktualne kwestie dla branży spożywczej. Prelegenci w praktyczny sposób i na przykładach wskażą jak należy interpretować i stosować przepisy, oraz co aktualnie stanowi przedmiot kontroli inspekcji.


Serdecznie zapraszam !
Izabela Tańska
3 dni wykładów, DUŻA DAWKA PRAKTYCZNEJ WIEDZY niezbędnej do skutecznego działania we wspaniałej atmosferze i pięknym otoczeniu.


Szczegóły już wkrótce!

Informacje organizacyjne

Organizator: IGI FOOD LAW Sp. z o.o.
Data: 10-11-12 czerwca 2025 r.
Miejsce: Pałac Zdunowo, k. Warszawy www.palaczdunowo.pl
Koszt uczestnictwa:
4960 PLN + VAT
(udział w warsztatach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, 3 obiady, kolacja 11 czerwca)
Miejsca z noclegiem 6460 PLN + VAT
(udział w warsztatach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, 3 obiady, kolacja 10 i 11 czerwca, nocleg ** 10/11 i 11/12 czerwca)
** nocleg w pokojach jedno lub dwuosobowych
– szczegóły należy ustalić z Koordynatorem XIV LSPŻ
RABATY (rabaty nie łączą się)
20% RABAT - zgłoszenie i wpłata do 28.03.2025 r.
40% RABAT - przedstawiciele inspekcji
KONTAKT i pytania:
Koordynator XIV LSPŻ
Ewelina Grzegorzewicz
biuro@igifoodlaw.com
+48 503 004 616
Kontakt mailowy z IGIFL:
igifoodlaw@igifoodlaw.com
Zgłoś udział

Poniżej, jako przykład, Program XIII edycji. Pracujemy nad Programem XIV edycji , który opublikujemy wkrótce.

WTOREK 11 czerwca
10:00
10:15
Rozpoczęcie XIII LSPŻ Powitanie. Przedstawienie programu i informacji organizacyjnych

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
10:15
11:00
Nazwa żywności handlowa, marketingowa, produktu, zwyczajowa opisowa – wymagania prawne, rozmieszczenie treści, informacje uzupełniające – przewodnik

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
11:00
11:30
Dodatki, aromaty, enzymy, substancje pomocnicze. Nośniki. Wybrane kwestie dotyczące znakowania (pomijania) właściwa kwalifikacja substancji

Joanna Olszak, IGI FOOD LAW
11:30
11:45
Przerwa na kawę
11:45
12:15
Na jakich zasadach stosować dodatki dodawane w innym celu technologicznym niż funkcje (kategorie) przewidziane w przepisach?

Joanna Olszak, IGI FOOD LAW
12:15
12:45
Jak zmienione dyrektywy śniadaniowe będą wdrożone do przepisów krajowych?

E. Staniszewska, MRiRW
12:45
13:00
Czas na dyskusję
13:00
14:00
Przerwa na obiad
14:00
14:45
Zanieczyszczenia w żywności – uregulowane i nieuregulowane w przepisach (akrylamid PHAS, BPA, furan, MOAH, kumaryna, nikotyna)

Joanna Olszak, IGI FOOD LAW
14:45
15:30
Oświadczenia środowiskowe. Czy firma może informować konsumentów o działaniach na rzecz środowiska? - przykłady z rynku

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
15:30
15:45
Przerwa na kawę
15:45
16:30
Przegląd nowych wymagań dla firm spożywczych w związku z Europejskim Zielonym Ładem. Blue Deal

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
16:30
17:00
Czas na dyskusję
17:00
Zakończenie 1 dnia XIII LSPŻ
Środa 12 czerwca
9:30
10:30
Stosowanie dodatków, aromatów i enzymów i barwników - informacja na temat aktualnych prac i planowanych zmian.

Joanna Gajda-Wyrębek, NIZP-PZH-PIB
10:30
11:00
Przegląd ostatnich wyroków sądów krajowych i TSUE oraz omówienie ich konsekwencji dla firm.

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
11:00
11:15
Przerwa na kawę
11:15
12:00
Prawne aspekty korzystania z rozwiązań sztucznej inteligencji.
Korzyści związane z wnoszeniem skarg administracyjnych na decyzje organów kontroli/inspekcji

mec. Anna Kruszewska, Hasik Rheims &Partners
12:00
12:45
Przeciętny konsument, czyli kto? – refleksje z praktyki relacji pomiędzy przedsiębiorcami a konsumentami

mec. Dariusz Łomowski, UOKIK
12:45
13:00
Czas na dyskusję
13:00
14:00
Przerwa na obiad
14:00
14:30
Postępowania przed organami urzędowej kontroli żywności

mec. Michał Tracz
14:30
15:15
Oświadczenia zdrowotne, lista pending oraz nowa żywność - aktualne wyzwania i nadchodzące zmiany

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
15:15
15:30
Czas na dyskusję
15:30
15:45
Przerwa na kawę
15:45
17:00
Panel Ekspertów

Sesja Q&A – Eksperci odpowiadają na pytania uczestników
17:30
BANKIET
18:00
WYKŁAD SPECJALNY
Czwartek 13 czerwca
9:30
10:15
Kontrola żywności prowadzona przez Państwową Inspekcję Sanitarną – przebieg i przykłady

Przedstawiciel Państwowej Inspekcji Sanitarnej
10:15
11:00
Oznaczenia dotyczące opakowań (materiał, recykling, sortowanie itp.) – aktualne i nadchodzące wymagania

Joanna Olszak, IGI FOOD LAW
11:00
11:15
Przerwa na kawę
11:15
12:00
Zmiany poziomów witamin i składników mineralnych – wzbogacanie i suplementy. Czy będzie unijna lista?

prof. Katarzyna Stoś, NIZP PZH-PIB
12.00
12:45
Dystrybucja żywności po dacie minimalnej trwałości, data surowca a data produktu. Przeciwdziałanie marnowaniu żywności (B2B i B2C). Wyroki i planowane zmiany w prawie UE, aktualne praktyki na rynku.

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
12:45
13:00
Czas na dyskusję
13:00
14:00
Przerwa na obiad

14:00
15:00
Kontrola żywności prowadzona przez IJHAR-S – przykłady postępowań

A Sudoł. GIJHARS
15:00
15:45
Prace nad zmianą rozp. 1169/2011 oraz wytyczne i interpretacje;
Zmiana rozp. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych

B. Pławska, MRiRW
15:45
16:00
TEST wiedzy
OGŁOSZENIE WYNIKÓW TESTU

ZAKOŃCZENIE XIII LSPŻ

Prelegenci XIV Edycji LSPŻ

Izabela Tańska
Doradca ds. Prawa Żywnościowego, CEO, IGI FOOD LAW
Joanna Olszak
Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGI FOOD LAW
Emilia Staniszewska
Główny Specjalista, Wydział Jakości Żywności i Normalizacji, Departament Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności, MRiRW
Joanna Gajda – Wyrębek
NIZP-PZH-NIB
Mec. Anna Kruszewska
partner, Radca Prawny, Kancelaria Hasik Rheims i Partnerzy
Mec. Dariusz Łomowski
Dyrektor Delegatury w Gdańsku, UOKIK
Mec. Michał Tracz
Radca Prawny, Kieszkowska Rutkowska Kolasiński Kancelaria Prawna sp. j.
Bartosz Stolpe
Przedstawiciel Państwowej Inspekcji Sanitarnej
prof. Katarzyna Stoś
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy
Agnieszka Sudoł
Zastępca Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
Bożena Pławska
Główny Specjalista w Wydziale Jakości Żywności i Normalizacji, Departament Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności, MRiRW

Zgłoszenie

Wysłanie zgłoszenia oznacza
akceptację regulaminu.
Zgłoszenia należy dokonać wypełniając
formularz on-line
Zgłoś udział