Przed nami XII edycja LSPŻ!

Wszyscy z zainteresowaniem oczekują jakie zmiany w prawie przyniosą inicjatywy legislacyjne w ramach strategii „Od Pola do Stołu”. W czerwcu przekażemy na jakim etapie są prace i kiedy należy spodziewać się zmian.
Program uwzględnia najważniejsze, aktualne kwestie dla branży spożywczej. Prelegenci w praktyczny sposób i na przykładach wskażą jak należy interpretować i stosować przepisy, oraz co aktualnie stanowi przedmiot kontroli inspekcji.
Bardzo się cieszę, że w tym roku wykłady wygłoszą absolwentki poprzednich edycji LSPŻ.

Serdecznie zapraszam !
Izabela Tańska
15 prelegentów, 3 dni wykładów, DUŻA DAWKA PRAKTYCZNEJ WIEDZY niezbędnej do skutecznego działania we wspaniałej atmosferze i pięknym otoczeniu.

Informacje organizacyjne

Organizator: IGI FOOD LAW Sp. z o.o.
Data: 13-14-15 czerwca 2023 r.
Miejsce: Pałac Zdunowo, k. Warszawy www.palaczdunowo.pl
Koszt uczestnictwa:
4960 PLN + VAT
(udział w warsztatach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, 3 obiady, kolacja 14 czerwca)
Miejsca z noclegiem 6460 PLN + VAT
(udział w warsztatach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, 3 obiady, kolacja 13 i 14 czerwca, nocleg ** 13/14 i 14/15 czerwca)
** nocleg w pokojach jedno lub dwuosobowych
– szczegóły należy ustalić z Koordynatorem XII LSPŻ
RABATY (rabaty nie łączą się)
20% RABAT - zgłoszenie i wpłata do 15.04.2023 r.
40% RABAT - przedstawiciele inspekcji
KONTAKT i pytania:
Koordynator XII LSPŻ
Ewelina Grzegorzewicz
biuro@igifoodlaw.com
+48 503 004 616
Kontakt mailowy z IGIFL:
igifoodlaw@igifoodlaw.com
Zgłoś udział

Program XII LSPŻ

13-14-15 czerwca 2023 r.

WTOREK 13 czerwca
10:00
10:15
Rozpoczęcie XII LSPŻ Powitanie. Przedstawienie programu i informacji organizacyjnych

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
10:15
11:00
Odpowiedzialność podmiotu branży spożywczej wynikająca z przepisów prawa żywnościowego

prof. Paweł Wojciechowski, UW
11:00
11:30
Odpowiedzialność za:
a) bezpieczeństwo żywności
b) informacje na temat żywności – ANALIZA PRZYPADKÓW Z RYNKU

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
11:30
11:45
Przerwa na kawę
11:45
12:15
Wymagania prawne dotyczące żywności ekologicznej – przegląd ostatnich i nadchodzących zmian w prawie.

Magdalena Wolska, "FoodFakty"
12:15
12:45
Żywność dla wegan i wegetarian – wyzwania związane ze znakowaniem i prezentacją.

Joanna Olszak, IGI FOOD LAW
12:45
13:00
Czas na dyskusję
13:00
14:00
Przerwa na obiad
14:00
15:00
PPWR, ROP, SUP, Wpływ nadchodzących zmian w prawie na opakowania żywności (materiały, symbole, oznaczenia, recykling)

Joanna Olszak, IGI FOOD LAW
15:00
15:15
Przerwa na kawę
15:15
16:00
Przegląd wyroków sądów krajowych i TSUE oraz omówienie ich konsekwencji dla firm.

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
16:00
17:00
Wymagania na markę własną a wymagania prawne – na przykładzie sieci Biedronka

dr inż. Justyna Szymani – JMP S.A.
Środa 14 czerwca
9:30
10:15
Plant-based & alternative protein food
Wymagania prawne dot. nazewnictwa i składu żywności roślinnej, żywności zastępującej nabiał i produkty pochodzenia zwierzęcego

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
10:15
11:00
Green claims - wymagania prawne w zakresie oświadczeń środowiskowych

mec. Michał Tracz, KRK
11:00
11:15
Przerwa na kawę
11:15
12:00
Prace nad zmianą rozporządzenia 1169/2011 oraz wytyczne i interpretacje

Bożena Pławska, MRIRW
12:00
12:45
Kontrola żywności prowadzona przez IJHAR-S – przykłady postępowań

Dorota Balińska-Hajduk, GIJHARS
12:45
13:00
Czas na dyskusję
13:00
14:00
Przerwa na obiad
14:00
14:30
Witaminy, składniki mineralne i inne substancje – ograniczenia stosowania w żywności

prof. Katarzyna Stoś, NIZ-PZH-PIB
14:30
15:30
Stosowanie dodatków, aromatów i enzymów i barwników - informacja na temat aktualnych prac i planowanych zmian

Joanna Gajda-Wyrębek, NIZP-PZH-PIB
15:30
15:45
Przerwa na kawę
15:45
17:00
Panel Ekspertów

Sesja Q&A – Eksperci odpowiadają na pytania uczestników
17:30
BANKIET

WYKŁAD SPECJALNY
„Zdrowe i świadome życie pełne energii - Wellbeing i Work Life Balance”

Mateusz Kusznierewicz
Czwartek 15 czerwca
9:00
9:45
Projektowanie żywności funkcjonalnej
z uwzględnieniem potrzeb konsumentów

dr inż. Katarzyna Świąder, SGGW
9:45
10:30
Innowacje w żywności a wymagania prawne dotyczące nowej żywności (białko roślinne, CBD i inne.)

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
10:30
10:45
Czas na dyskusję
10:45
11:00
Przerwa na kawę
11:00
12:00
Przegląd najnowszej działalności orzeczniczej Prezesa UOKiK w obszarze obrotu konsumenckiego ważnego dla branży spożywczej (green washing, social media marketing, handel online, dark patterns, odpowiedzialne wybory konsumentów, inwestycje alternatywne powiązane z żywnością…)

mec. Dariusz Łomowski, UOKIK
12.00
12:45
IP w branży spożywczej. Wyzwania prawne związane z wprowadzeniem nowego produktu na rynek.

mec. Anna Kruszewska, Hasik Rheims &Partners
12:45
13:00
Czas na dyskusję
13:00
14:00
Przerwa na obiad

14:00
14:45
Kontrola żywności prowadzona przez Państwową Inspekcję Sanitarną – przebieg i przykłady

Przedstawiciel Państwowej Inspekcji Sanitarnej
14:45
15:00
Przerwa na kawę
15:00
15:30
Przegląd nadchodzących zmian i nowych inicjatyw legislacyjnych w UE i krajowym prawie żywnościowym – zakres zmian, terminy, konsekwencje dla firm

Izabela Tańska, IGI FOOD LAW
15:30
15:50
Zmiana rozporządzenia 1169/2011 (deklaracja daty, znakowanie WO, profile; na jakim etapie są prace, co zostało ustalone)

Joanna Olszak, IGI FOOD LAW
15:50
16:15
TEST wiedzy
OGŁOSZENIE WYNIKÓW TESTU

ZAKOŃCZENIE XII LSPŻ

Prelegenci XII Edycji LSPŻ (wg kolejności wystąpień)

prof. Paweł Wojciechowski
Uniwersytet Warszawski
Izabela Tańska
Doradca ds. Prawa Żywnościowego, CEO, IGI FOOD LAW
Magdalena Wolska
"FoodFakty"
Joanna Olszak
Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGI FOOD LAW
dr inż. Justyna Szymani
Dyrektor Działu Rozwoju Jakości i Kontroli Marki Własnej Jeronimo Martins Polska S.A.
mec. Michał Tracz
Radca Prawny, Kieszkowska Rutkowska Kolasiński Kancelaria Prawna sp. j.
Bożena Pławska
Główny Specjalista w Wydziale Jakości Żywności i Normalizacji, Departament Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności, MRiRW
Dorota Balińska-Hajduk
Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej GIJHARS
prof. Katarzyna Stoś
Przewodnicząca Zespołu ds. Suplementów Diety, NIZP-PZH-NIB
Joanna Gajda – Wyrębek
NIZP-PZH-NIB
dr inż. Katarzyna Świąder
Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej, SGGW w Warszawie
Mec. Dariusz Łomowski
Dyrektor Delegatury w Gdańsku, UOKIK
Mec. Anna Kruszewska
partner, Radca Prawny, Kancelaria Hasik Rheims i Partnerzy
Bartosz Stolpe
Przedstawiciel Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Mateusz Kusznierewicz
Gwiazda wieczoru

Zgłoszenie

Wysłanie zgłoszenia oznacza
akceptację regulaminu.
Zgłoszenia należy dokonać wypełniając
formularz on-line
Zgłoś udział