Rozpoczynamy drugą dekadę LSPŻ!

Na poziomie unijnym opracowywanych jest wiele zmian przepisów prawa żywnościowego. Tempo prac jest bardzo duże. Na XI LSPŻ przedstawimy ich zakres i omówimy jakie będą konsekwencje dla firm i dla produktów.
Na prośbę Uczestników omówimy też dokładnie wybrane wyroki sądów krajowych i TSUE.
Przedstawiciele Inspekcji odniosą się do zakresu prowadzonych kontroli.
W formie praktycznych wytycznych przedyskutujemy temat stosowania aromatów i grafik reprezentujących składnik.

Do zobaczenia !
Izabela Tańska
Green claims (i związany z nimi green washing) to powoli wiodące oznaczenia marketingowe produktów. Jak je stosować? Jakie są podstawy prawne, kto je kontroluje? Czy deklaracja śladu węglowego będzie obowiązkowa? Jakie znaczenie ma tutaj dyrektywa Omnibus? Temu zagadnieniu poświęcimy dużo czasu.
W tym roku nowość - odpowiedzi na pytania na PANEL EKSPERTÓW będą opracowane również w formie pisemnej!

Jak zawsze zadbamy o wspaniałą atmosferę. Cieszymy się na wspólne trzy dni w Pałacu Zdunowo.


Informacje organizacyjne

Organizator: IGI FOOD LAW Sp. z o.o.
Data: 7-8-9 czerwca 2022 r.
Miejsce: Pałac Zdunowo, k. Warszawy www.palaczdunowo.pl
Koszt uczestnictwa:
4960 PLN + VAT
(udział w warsztatach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, 3 obiady, kolacja 8 czerwca)
Miejsca z noclegiem 6460 PLN + VAT
z noclegiem** (udział w warsztatach, materiały szkoleniowe, przerwy kawowe, 3 obiady, kolacja 7 i 8 czerwca)
** nocleg w pokojach jedno lub dwuosobowych
– szczegóły należy ustalić z Koordynatorem XI LSPŻ
BRAK WOLNYCH MIEJSC !
KONTAKT i pytania:
Koordynator XI LSPŻ
Ewelina Grzegorzewicz
biuro@igifc.pl
+48 503 004 616
Kontakt mailowy z IGIFC:
igifc@igifc.pl
Zgłoś udział

Program XI LSPŻ

7-8-9 czerwca 2022 r.

WTOREK 7 czerwca
10:00
10:15
Rozpoczęcie XI LSPŻ Powitanie. Przedstawienie programu i informacji organizacyjnych

Izabela Tańska, IGI Food Law
10:15
11:00
Rola inspekcji w zapewnieniu bezpiecznej żywności

dr hab. P. Wojciechowski, UW
11:00
11:45
Przegląd 5 wybranych wyroków sądów krajowych i TSUE - omówienie znaczenia dla firm branży spożywczej

Izabela Tańska, IGI Food Law
11:45
12:00
Przerwa na kawę
12:00
12:30
Codex Alimentarius – znaczenie prac Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO dla sektora spożywczego

Marzena Chacińska, GIJHARS
12:30
13:00
Marketing żywności – nowe standardy współpracy z influencerami

Izabela Tańska, IGI Food Law
13:00
14:00
Przerwa na obiad
14:00
14:30
Inicjatywy legislacyjne związane z ograniczeniem marnowania żywności. Nowe formy deklaracji terminu przydatności do spożycia.

14:30
15:00
Branża spożywcza oczami przyszłych dietetyków

Emila Hahn, PrHub
15:00
15:15
Przerwa na kawę
15:15
15:45
Co to są profile składników odżywczych i jak są powiązane ze znakowaniem wartością odżywczą i oświadczeniami

Izabela Tańska, IGI Food Law
15:45
16:30
Znakowanie wartością odżywczą (na froncie), Nutri-Score? Czy inny system? Czy warto teraz wdrażać N-S? Informacja na temat prac KE

Joanna Olszak, IGI Food Law
16:45
17:00
Czas na dyskusję
Środa 8 czerwca
9:30
10:15
Prace nad zmianą rozporządzenia 1169/2011 oraz wytyczne i interpretacje dotyczące stosowania

Przedstawiciel MRIRW
10:15
11:15
Kontrola żywności prowadzona przez IJHAR-S – przykłady postępowań

Dorota Balińska-Hajduk, GIJHARS
11:15
11:30
Czas na dyskusję
11:30
11:45
Przerwa na kawę
11:45
12:15
Zakazane składniki żywności – lista krajowa, aktualne informacje i planowane zmiany.

prof. Katarzyna Stoś, NIZ-PZH-PHZ-BHP
12:15
12:45
CZEŚĆ 1 - Stosowanie dodatków –informacja na temat aktualnych prac i planowanych zmian


Joanna Gajda-Wyrębek NIZP-PZH-PIB
12:45
13:00
Czas na dyskusję
13:00
14:00
Przerwa na obiad
14:00
14:30
CZEŚĆ 2- Stosowanie aromatów i enzymów deklarowanie w wykazie składników

Joanna Gajda-Wyrębek NIZP-PZH-PIB
14:30
15:00
GRAFIKA i zdjęcie na etykiecie ze względu na zawartość aromatu lub innych składników. Znaczenie dla nazwy.
15:00
15:15
Przerwa na kawę
15:15
16:00
Panel Ekspertów część I

Sesja Q&A – Eksperci odpowiadają na pytania uczestników
16:00
16:15
Przerwa na kawę
16:15
17:00
Panel Ekspertów część II

Sesja Q&A – Eksperci odpowiadają na pytania uczestników
17:30
Bankiet
*Program ramowy jest przedmiotem ustaleń, może ulec zmianie - ostatnia aktualizacja dn. 3 lutego 2022 r.
Czwartek 9 czerwca
9:00
9:45
SUSTAINABLE FOOD SYSTEM – Wyzwania „climate change” w produkcji i na etykiecie, co oznacza zrównoważona produkcja? „Ślad węglowy?” Kiedy można deklarować takie cechy – prawo i praktyka - Kto to kontroluje?!

Izabela Tańska, IGI Food Law
9:45
10:30
Plant based – nazwy żywności,
“clean label”- Green claims (green washing), na etykietach I w reklamie -prawo I praktyka

Joanna Olszak, IGI Food Law
10:30
10:45
Czas na dyskusję
10:45
11:00
Przerwa na kawę
11:00
12:00
Dyrektywa „Omnibus” i jej znaczenia dla firm branży spożywczej, podwójna jakość produktów.

Mec. Dariusz Łomowski, UOKIK
12.00
12:45
IP w branży spożywczej – oznakowanie I opakowanie

Mec. Anna Kruszewska
12:45
13:00
Czas na dyskusję
13:00
14:00
Przerwa na obiad

14:00
14:30
Marketing żywności – nowe standardy współpracy z influencerami

14:30
15:30
Kontrola żywności prowadzona przez Państwową Inspekcję Sanitarną – przebieg
I przykłady

Przedstawiciel PIS
15:30
15:45
Czas na dyskusję
15:45
16:00
Test wiedzy
16:00
ZAKOŃCZENIE XI LSPŻ

Prelegenci XI Edycji LSPŻ

Izabela Tańska
IGI FOOD LAW
Joanna Olszak
IGI FOOD LAW
Dr hab. Paweł Wojciechowski, prof. UW
Uniwersytet Warszawski
Mec. Dariusz Łomowski
UOKiK
Joanna Gajda – Wyrębek
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
Mec. Anna Kruszewska
partner, Radca Prawny, Kancelaria Hasik Rheims i Partnerzy
Mec. Michał Tracz
Radca Prawny, Kieszkowska Rutkowska Kolasiński Kancelaria Prawna sp. j.
Emilia Hahn
Prezes Zarządu PR Hub Sp. z o.o.
dr Katarzyna Stoś, profesor NIZP-PZH
Zakład Żywienia i Wartości Odżywczej Żywności NIZP-PZH
Dorota Balińska-Hajduk
Dyrektor Biura Kontroli Jakości Handlowej GIJHARS
Bożena Pławska
główny specjalista, Wydział Jakości Żywności i Normalizacji, Departament Systemów Jakości, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Bartosz Stolpe
Kierownik Sekcji Żywności Prozdrowotnej w Oddziale Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w m.st. Warszawie
Marzena Chacińska
Dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS
Kamila Kurkowska
CEO Firemind, Wykładowczyni SWPS
Paulina Smaszcz
Doktor nauk społecznych, szkoleniowiec i doradca biznesowy
Ewelina Grzegorzewicz
Koordynator LSPŻ, IGIFL

Zgłoszenie

Wysłanie zgłoszenia oznacza
akceptację regulaminu.
Zgłoszenia należy dokonać wypełniając
formularz on-line
Zgłoś udział